dissabte, 19 de febrer del 2011

Les teles públiques no saben què és la crisi

Després de setmanes sense escriure rés, pensava fer avui una bona rajadeta pel tema Ryanair. I de passada tocar la censura del govern valencià amb les emissions de TV3. Però ves per on, TV3 serà avui la protagonista d'aquesta entrada, però no com a víctima sino com a focus de la meva crítica.

TV3 i TVE renoven els drets d'emissió dels partits de la Champions League fins al 2015. Que bé, no? Doncs no senyors, és una bona merda.

En què collons pensen els caps de les dues corporacions públiques? La televisió espanyola no fa molt va haver de fer una regulació de plantilla per rebaixar el pou sense fi del seu dèficit. I ara, que ni tan sols tenen ingressos publicitaris, decideixen gastar una morterada de diners en renovar els drets de la Champions. TV3 no ha regulat la seva plantilla, tot i que en certs moments algun capitost socialista va llençar el globus-sonda. Pot ser que TV3 no passi les mateixes angúnies que la televisió espanyola, però tampoc es troben per massa alegries económiques.

Però sigui com sigui, el cas de la televisió catalana em toca molt més la pera. En un moment en que el govern paralitza el país en ares de la crisi econòmica, a què treu cap aquest dispendi? Per què competir amb les altres televisions privades que també volien aconseguir aquests drets, en una batalla d'ofertes i contra-ofertes? Ja cal que s'expliquin la mar de bé.

I ara anem a un altre tipus d'analisi: el profit que en poden fer de la retransmissió dels partits les dues televisions. La champions té els seus propis patrocinadors que paguen una morterada a la UEFA per la seva exclusivitat. TV3 encara hi pot inserir la seva propia publicitat a la mitja part del partit, el que li dona la ocasió de recuperar una petita part dels diners invertits. Però i la televisió espanyola? Ni tan sols aixó. Les privades necessiten molt més els índex d'audiència que aquests partits els donen per a competir en el mercat publicitari televisiu.

I el dret a sentir la transmissió en català? Amb la TDT ara tots els operadors poden incloure diferents canals d'audio pel que ben probablement els partits els donarien amb opció en català. I si no, sempre queda la ràdio com s'ha fet tota la vida, si és que aquestes quadren la senyal (A Rac1 ho intenten).

I ja que parlo de la nostra, remato una antiga història. Fa uns mesos vaig escriure al bloc l'entrada La Nostra em pren el pél i em pren per imbècil. Fa unes setmanes la Sexta va emetre la pel·lícula que em va portar a escriure aquella entrada sulfurant. Ells si que van fer bé les coses, editant el final del film per incloure l'escena que TV3 ens va privar de veure. Per a descàrrec seu diré que fa unes hores a la Nostra han emés "L'increïble Hulk" i han pres la mateixa decisió per emetre una escena de les mateixes característiques. Aquest cop ho han fet molt bé.

2 comentaris:

  1. I no només la Champions... perquè per seguir la fórmula 1 per tot el món, s'han de desplaçat 4 o 5 presentadors i el seu corresponent equip tècnic?. Perquè per seguir el Barça a Londres hi ha d'anar Déu i sa mare, i tot l'estol d'àngels? Perquè s'ha de destacar un cabronàs a l'NBA? Perquè passar 20 dies sudamèrica seguint 4x4 per Nadal?
    I la pregunta més inquietant de totes...perquè el canal Esports3?

    ResponElimina
  2. D'acord que és una gran despesa. Però és l'únic remei per a pdoer veure i escoltar el Barça en català. Això de simultanejar-ho amb la ràdio poca gent ho fa. Si a la TV està en castellà, ho escolten en castellà i punt.
    Si TV3 vol competir en un entorn tan complex com l'actual cal que faci inversions com aquestes.

    ResponElimina

Vinga, ja pots buidar el pap.