dijous, 27 de gener del 2011

Ens petem les caixes?

Ja tocava tornar a escriure alguna cosa. Avui reprenc el meu costat tertulianesc. Crec que mica en mica , al final podré anar a dir bestieses al costat dels sospitosos habituals de les tertúlies del país. Tinc bona veu, i en pantalla no faig vomitar. Tinguin també aixó en compte, senyors dels mitjans...

Sen's volen petar les caixes. Les directrius europees que imposa al govern espanyol pretenen reconvertir aquestes entitats en bancs, peti qui peti. Les caixes estan fotudes, cert, però és des de fora que els ordenen els índex als que han d'arribar per poder aconseguir l'aprovat europeu. Vaja, que Europa marca els límits de l'estar sà, fotut o irrecuperable. I Espanya, per reblar el clau afegeix que aquelles entitats que necessitin ajuda, entre d'altres coses, necessiten fer-se bancs. Enteneu la jugada?

Diferències entre bancs i caixes

La primera d'elles és que els bancs són bàsicament entitats privades i les caixes tenen cert control públic a través dels seus consells d'administració on hi ha representants escollits de diversos estaments públics, de vegades en funció dels territoris en que han estat fundades.

Primer destrueixen un model econòmic no centralitzat. I després, forçant les caixes a ser bancs, un govern pretesament d'esquerres, inexplicablement vol incentivar la creació d'entitats privades que han de rendir comptes davant d'uns accionistes.

Aquests últims que he esmentat són molt importants, ja que ara rau la diferència més gran entre bancs i caixes. Els beneficis anuals d'un banc, repercuteix en el seu accionariat. Però els beneficis de les caixes, concretament el 50 % va destinat al que s'anomena obra social.

Les caixes amb el que inverteixen en conservació de museus, biblioteques, ajuts al foment de la cultura, l'esport, a sectors desfavorits de la població, són un gran bàlsam per les arques de l'estat. O és que ells se'n faran càrrec de tot plegat?

No és força estrany que vulguin petar-s'ho? No és sospitós que unes entitats que tenen control polític (no estatal) les facin desapareixer? O que a Catalunya hi tinguem un nombre elevat d'aquest tipus d'entitats financeres? Ens volen escanyar.

Clar que... a qui l'importen els bancs i les caixes?

Jo no tinc cap simpatia per la caixa que em té collat per a que li pagui el pis i que té als meus pares pràcticament en la ruïna. Però tinc molt clar que si aquesta fos una entitat privada que ha de presentar uns beneficis als seus accionistes seria molt més implacable.

I ja posats, per què no es reformulen les injusticies del sistema fiancer hipotecari espanyol? Per què el govern no ha parat de donar calers sense que no hagi exigit rés a canvi en benefici dels ciutadans? Per què si perdo el pis perquè no el puc pagar, a més em queda un deute amb l'entitat fiancera? Aixó no es pot canviar?

Avui ha sortit una sentència que ordena al BBVA a no reclamar aquest deute pendent a un navarrés que es va quedar sense el pis per no poder-lo pagar. El Suprem haurà de parlar, i després el Constitucional. O el que és el mateix, que acabarà pagant.

6 comentaris:

  1. LES CAIXES SON UN GRAN PASTIS,SOBRETOT PER ELS BANCS QUE SUBVENCIONES AL PARTITS,I LES VOLEN,PERO CAL RECONEIXER QUE AQUI TAMBE HEM FET TOT I MES PER AJUDAR AQUEST FINAL TANTA POLITIZACIO NO ES BONA,JA VA SENT HORA D'ASSENYALAR ELS "LLESTOS" QUE RECOMENAVANT CREDITS PER ELS AMICS DEL "PARTIDO".VAN SER CREADAS PER FER OBRA SOCIAL,NO PER PAGAR CAMPANYES ELECTORALS.
    JUGANT AMB BCN.

    ResponElimina
  2. Ara he llegit que La Caixa anuncia la seua transformacií en banc!

    ResponElimina
  3. Jugant amb Barcelona, no pensi que sóc ingenu. Pero l'anarquisme que representen missatges com el seu, em deixen més aviat fred. Que les caixes han estat al servei dels partits? Ja ho sé, però encara els queda prou per rapartir beneficis entre les diferents obres socials que la llei els obliga. Si passen a ser bancs, potser la cosa anirà a millor?
    Ara no sigui ingenu vosté, o és que pensa que no hi haurà control polític en la seva reconversió en bancs? El que passa és que no sabrem qui hi ha al darrera i per descomptat no passaran comptes davant dels ciutadans , sino dels seus accionistes. I aquests només volen entendre de previsions de beneficis inflats que s'han de complir escanyant als seus clients.

    ResponElimina
  4. Afegir només que amb aquesta reconversió, el control passa de ser català a ser espanyol.

    ResponElimina
  5. Pere Llufa, creia que ja ho havia deixat clar amb lo de "destrueixen un model econòmic no centralitzat" i "No és sospitós que unes entitats que tenen control polític (no estatal) les facin desapareixer".

    Al final el globus sonda de fa deu dies sobre l'autonomisme ha quedat maquillat amb les caixes, que no és rés més que arrencar la "regionalitat" de totes elles.

    ResponElimina
  6. La gestió de les caixes per part dels polítics ha estat molt dolenta (l'exemple més clar és el de Caixa Catalunya). Amb aquesta excusa, el govern espanyol imposa unes condicions encara més dures que les que imposa Europa per a laminar una nova competència a Catalunya. Ara pot venir qualsevol inversor d'on sigui i prendre el control del que fins ara han estat les nostres caixes. I, tot i que assegurin que l'obra social no es veurà "sensiblement" afectada, en pocs temps veurem com la redueixen de forma important.
    L'Alfons López Tena, el 2009, ja va dir que el govern espanyol ho intentaria. No es va equivocar.

    ResponElimina

Vinga, ja pots buidar el pap.