dijous, 3 de juny del 2010

"La Nostra" em pren el pél i també em pren per imbècil


El divendres 21 estava mirant TV3, quan vaig sentir-me indignat i estafat per la nostra televisió. Uns haurien obert la plantilla del bloc per procedir a una rajada instantània, una píndola d'indignació exprés, però ja saben que jo estic fet d'una altra pasta.

EMPRENYAMENTA

TV3 va emetre "X Men: la Decisió Final". Alguns dirien que ja n'hi ha prou amb aquest fet per queixar-se'n. No hi estic d'acord. No és la millor de la trilogia, però molt millor que altres films del gènere super-heroic, i que per a mi només té un parell de problemes que s'haurien solucionat amb un montatge diferent. Però no faig de crític i vaig al tema. Al final de la cinta, com ja passa amb moltes pel·lícules del gènere o pertanyents a sagues, després dels crèdits hi ha una escena extra. Acostumo a quedar-me al cinema fins al final i no me les acostumo a perdre. Sabent que aixó passaria, frisava per saber com actuaria TV3, que com d'altres televisions es peten els crèdits finals a la brava. I així ho van fer, però la meva ràbia no ve per aquí. Només per aquest motiu m'hauria empipat moderadament i rés més.

INDIGNACIÓ

El desembre de 2009 van emetre per primer cop aquesta pel·lícula i van fer el mateix. Aleshores vaig posar-me en contacte amb un tó conciliador amb el "defensor de l'audiència" de la Corporació, que molt amablement em va respondre donant-me la raó, com poden llegir a continuació:

benvolgut XXXXX,
Moltes gràcies per la teva indicació, del tot pertinent. Hem passat avís al Departament de Continuïtat i a l'equip de Direcció per tal que no es torni a repetir una incidència com aquesta.
Ben cordialment...

Aquí ja veus que realment t'han pres el pél. Que un any després la incidència es torna a repetir. Tot i així, no perdo la paciència ni la compostura i ho torno a provar. El meu missatge és aquest:

Em poso en contacte amb vosaltres per mostrar el meu enuig vers la vostra emissió mutilada de la pel·lícula "X-Men: la decisió final". En aquesta pel·lícula, com en tantes altres avui en dia, després dels crèdits finals hi ha una escena extra. Com que acostumeu, com fan totes les televisions, a tallar els crèdits, doncs els espectadors ens hem quedat sense veure-la. Però no és aquest fet el més greu del cas ni el que m'ha indignat més. Ho és, que en la seva primera emissió vau cometre la mateixa "errada" i em vaig posar en contacte amb vosaltres per a dir-vos-ho. Em vau respondre molt amablement, però ja veig que no ha servit pas de rés. No hi ha cap solució per a quest cas? No és la primera ni la darrera pel·lícula que té aquest tipus d'escenes al final i caldria que us plantegèssiu una solució al respecte. Per no dir que podrieu considerar realment emetre tots els crèdits sense tallar-los, si més no, a les pel·lícules d'estrena emeses en el "Prime Time" nocturn. Gràcies
Mostro la meva indignació, de manera constructiva i informativa i fins i tot em permeto el detall d'obrir un debat. El següent moviment del "defensor" és el que em portarà al següent grau de l'escala de l'odi...

GANES D'ANIHILAR-HO TOT...

Són les que em provoquen la resposta dels senyors de la teletrés:
Gràcies per la seva queixa. M'he interessat pel tema que comenta. [...] segons es pot comprovar en la gravació de seguiment d'emissió no es van emetre els crèdits íntegrament, juntament amb l'escena que hi apareix un cop finalitzat el film. He demanat als responsables de l'emissió quins són els criteris que se segueixen en aquests casos. En general, sempre que els crèdits vagin acompanyats per imatges, escenes o continguts substancials per a la comprensió del film, s'intenten respectar. Quan es tracta de la llista dels qui han intervingut en l'elaboració del film, es respecten els principals i s'intenta tallar de la manera menys brusca possible. Pel que fa a pel·lícules de producció catalana, es procura respectar el crèdits amb integritat com a col·laboració amb la indústria del país. En el cas de la pel·lícula X-Men, els crèdits, retolats sobre fons negre, tenen una durada de més de sis minuts, segons m'informen i he pogut comprovar, temps que des del punt de vista de manteniment d'emissió aconsellava el tall. És cert, com vostè afirma, que passats aquests sis minuts apareix una escena que crea expectativa de cara a una possible nova entrega [...]  L'emissió de les pel·lícules fora del context original pateix uns certs condicionaments com és el cas. El mitjà televisiu acostuma a eliminar els crèdits, i això va generar un debat encara obert sobre si era convenient fer-ho ja que es podia interpretar com una lesió de la integritat de l'obra. El cas és que el context no és el d'una sala de cinema i sis minuts de crèdits, difícilment legibles en la pantalla de televisió, acaben provocant un zàping generalitzat entre un nombrós grup d'espectadors. És comprensible que els programadors optin per eliminar aquesta part del film, tenint en compte, a més, que avui dia la part informativa que aporten es pot trobar fàcilment a la xarxa. Aqustes són algunes de les raons que els programadors televisius al·leguen i cal tenir-les en compte.
Com pot veure no és un tema de blancs o negres, sinó que té la seva complexitat. He demanat als programadors que intentin respectar al màxim els crèdits sempre que hi hagi elements fonamentals per a la comprensió de la història o certament diferencials. En cas contrari cal esperar la comprensió de l'espectador atès el context d'emissió.
Gràcies per la seva aportació. Quedo a la seva disposició.
Cordialment,
Carles Pérez i Jaumira.
Defensor de l'Audiència.
CCMA.

Rás i curt? M'estan dient que m'hi posi fulles. I mirin que sóc una persona comprensiva i que puc entendre les raons que exposen, però en cap cas m'estan donant una alternativa. I aixó em fa pensar que el defensor de l'audiència no és ningú més que el "dret a rebequeria". I per tant, és una despesa inútil més. O un inútil més.


11 comentaris:

  1. L'alternativa és que us compreu el DVD.

    Com a mínim us han contestat i amb una resposta força elaborada, sense fer servir cap plantilla tipus:

    "Prenem nota de la vostra reclamació i us agraïm tal i tal"

    ResponElimina
  2. Una tercera no li admetran... no tempti la sort o li enviaran el Saura amb la cort de mossus.

    ResponElimina
  3. "És comprensible que els programadors optin per eliminar aquesta part del film, tenint en compte, a més, que avui dia la part informativa que aporten es pot trobar fàcilment a la xarxa."

    Miri, senyor Defensor, crec que em baixarè totes les pelis que vulgui emetre TV3 d'internet (o la xarxa que diu vosté) i veuré els programes que m'interessin de la seva cadena per internet també, eh que bé?

    ResponElimina
  4. Pere Llufa, els Dvd's ja els tinc de fa temps. Però penso que si la televisió pública compra i emet una pel·lícula que m'agrada no renuncio a veure-la de nou pel fet de tenir-la. I sobre la resposta llarga i exaustiva té tota la raó, a la primera resposta m'han demostrat que van ser condescendents amb mi.

    Anònim, doncs aixó voldria preguntar-vos a tots, torno a escriure al senyor defensor per rebatre'l?

    Llesca, crec que quan es refereixen a la informacio que es pot trobar a la xarxa parla dels crèdits. Puc compendre que uns crèdits de sis minuts com els que descriu, de poc serveixen, si no es poden llegir les lletres bé. Però tampoc no m'expliquen perquè no emeten l'escena final. la televisió que va fardant de ser els primers en tot (fins i tot en 3d) no saben fer una cosa tan senzilla.

    ResponElimina
  5. Ha estat vostè molt diplomàtic amb aquesta gent.

    Jo no ho sóc tant. Ara bé, el meu canal autonòmic està a anys llum de TV3.(és una puta merda manipulada, vull dir)


    A Canal 9 no es parla mai del cas Gürtel, mai. De veritat. A la web de la Radio Televisió Valenciana, tampoc tenim cap notícia.

    Fa uns dies, a les festes d'un poble d'aquestes contrades, em vaig trobar amb el presentador del telenotícies i vaig fer la meua reclamació en persona. Jo estava una mica intoxicat, per dir-ho finament... Ell no va quedar massa content.

    ResponElimina
  6. Però això és de calaix. El "Defensor de l'Audiència" et respon molt correctament. Les cadenes lluiten entre elles pels índex d'audiència i per lluitar contra el seu pitjor enemic: el zapping. Potser vostè i jo aguantariem els 6 minuts de titols de crèdit...però malauradament no som majoria.

    ResponElimina
  7. Doncs a mi la veritat és que l'explicació de TV3 m'ha concençut... 6 minuts de títols de crèdit és infumable a més l'escena final "retallada" dura 27s. Economia del temps! no compensa.

    ResponElimina
  8. Vivim en el món de la immediatesa, el fast-food, la impaciència i el voler-ho tot de seguida. Dubto que gaire gent haguñes esperat els 6 minuts de crèdit. Jo mateix canvio només quan comencen i, si vull saber alguan cosa més, miro per Internet.
    Almenys, ha estat un intercanvi molt diplomàtic.

    ResponElimina
  9. Vejam, el que em sembla indignant no és que no s'emetin els crèdits íntegrament, sino que no s'emeti una escena addicional que hi ha just al final i que és una manera d'escapçar o mutilar una pel·lícula.
    És impossible emetre 30 segons de crèdits i tallar-los per posar aquest final? Jo crec que no. I estant avisats, és una negligència molt més greu.

    ResponElimina
  10. Em sumo a la sorpresa davant la resposta que li va donar el defensor de l'audiència. És bo saber que hi ha algú a qui poder tocar els collons quan ens indignem davant una cosa d'aquestes

    ResponElimina
  11. És curiós que facin això, però que les "tomes falses" que surten amb els crèdits a certes pel·lícules les posin senceres. No formen part dels crèdits? Si seguissin la mateixa política per a tots els films, també les haurien de tallar, doncs en el fons no aporten res al contingut del metratge. En canvi, moltes escenes finals sí que aporten coses i fot molt, com vostè diu, que les suprimeixin per les raons que li han exposat.
    Potser la solució és no comportar-se assenyadament com vostè fa, protestant pels canals de reclamació disponibles, sinó presentar-se a Sant Joan Despí amb una bateria de culebrines.

    ResponElimina

Vinga, ja pots buidar el pap.