La inseguretat ciutadana és una de les majors preocupacions de la nostra societat segons les darreres enquestes. Una sensació que ha anat creixent en els darrers dies i dels que pocs se'n salven. Ni servidor, que ja ha canviat algun dels seus costums.
Ara, alguns alcaldes catalans demanen que es despleguin més Mossos d'Esquadra al territori. Per començar, jo estic d'acord parcialment amb aquesta afirmació. Crec que una major presència policial als carrers pot ser positiva, com a mètode dissuasiu i efectiu en la posterior detenció. Però el que amaguen aquests alcaldes és un fet molt greu que intenten descarregar sobre altres administracions.
El pla de desplegament dels Mossos d'Esquadra en les diferents demarcacions catalanes tenia uns terminis molt clars, amb la intenció de poder crear una fornada suficient tant en nombre com en nivell. Un cos del que ens en hauríem sentit orgullosos, si tot s'hagués fet com cal.
Les primeres passes donades van ser molt positives i aquest optimisme desfermat va fer que s'avancessin els plans en les successives circumscripcions. A més, el bon sou que s'oferia va crear un efecte crida molt interessant, complementat amb l'arrodoniment de Guardies Civils que es passarien al nou cos, amb menys èxit de l'esperat.
Però el drama ve a partir del 2006. S'acosten eleccions municipals i els alcaldes aprofiten qualsevol excusa per esgarrapar vots i simpaties ciutadanes. Aquests alcaldes, pensant en el curt termini van esgarrar-ho tot. Com? Molt fàcil. Cada cop que la consellera (la Tura, en aquest cas) es reunia amb un alcalde o amb les diverses "meses de seguretat" s'acabava amb el mateix compromís, avançar entre sis mesos i un any el desplegament en el determinat lloc. I de reunions n'hi van haver moltes... Per tant, d'aquesta culpa també en dono part a la Consellera d'Interior responsable de portar a terme l'arribada dels Mossos, que per treure's del damunt les mosques colloneres va donar sempre la mateixa solució com a resposta a les seves interessades demandes.
I com t'ho fas per avançar els terminis? Intentant arribar a la dotació necessària per la via ràpida fent molt més laxes els requisits per entrar-hi, descuidant la formació i segons el que m'han arribat a explicar, manegant alguns exàmens. Una autèntica tupinada.
I ara alcaldes, què voleu? Que "papa Generalitat" us salvin la vida les eleccions? Doncs tranquils, que venen al rescat. Barcelona i Salt ja poden estar tranquil·les. El president de l'Associació Catalana de Municipis no ha trigat a demanar el mateix.
I pel problemà logístic, cap problema. En Saura té a punt la cadena de muntatge per ensamblar nous agents.
- Amb aquest dit pitjaré el botó!
Per primera vegada en Saura no té la culpa, ves per on...
PD (totalment fora de tema): Fa pocs minuts acabo de veure com el filldeputa d'en Pablo Motos simulava tallar una serp viva per la meitat amb unes tisores. Visca l'espectacle per tota la familia, si senyor.
Els alcaldes, sobre tot el del meu poble, sempre tenen la culpa de tot. Tenen més poder per fotren's la vida, que un ministre.
ResponEliminaSi Pablo Motos mata serps, també és culpa dels alcaldes. Ell és valencià, suposo que la Rita Barberà haurà de donar explicacions...
Si només fossin els alcaldes....
ResponEliminaPablo Motos K-brón!!!
D'acord amb tot. El dia que vaig saber que el kickboxer filldeputa que em clavava el compàs a l'esquena a 2on de BUP s'havia fet Mosso d'Esquadra vaig tenir un molt mal pressentiment.
ResponEliminaPerò no es precipiti a treure-li les culpes al Saura. Segur que aquest en té ja una de pensada per empitjorar-ho. Hi té la mà trencada.
Totalment d'acord amb el sr. Remitjó. Els alcaldes tenen més poder per putejar-nos del què ens pensem, i un nivell d'ineficàcia, insolvència i ignorància molt més elevat que d'altres càrrecs superiors.
ResponEliminaEspecialment si són sociates.
Sobretot aquests.
No deixa de ser simptomàtic que ara que tornen les municipals, els alcaldes torni a sortir-nos amb la cantarella dels mossos. Qua si en falten, que si volen coordinar-los ells... Aquí si que la culpa serà del Saura com ho deixi en les mans de les administracions més corruptes de totes, les locals. Però si s'hi fixen, en les darerres reunions amb alcaldes qui hi va és el president i del Conseller, rés de rés.
ResponEliminaPerò és que, mossènyer, en aquest hòmen li va el títol, que no la responsabilitat. Són coses molt diferents.
ResponEliminaLes competències de seguretat són del govern central (codi penal, llei del menor, nomenament de jutges i fiscals, policia nacional i guàrdia civil, control de fronteres...) i de la Generalitat (Mossos d'Esquadra, presons, DGAIA...).
ResponEliminaEls ajuntaments, en aquesta matèria, tenen poques competències i menys pressupost.
El primer que cal ensenyar a la gent cabrejada és AMB QUI han d'estar cabrejats.
Sr. Josep: No sé si vol alliçonar-me amb la seva darrera frase. Si és així, li recomanaría que aprengués a LLEGIR. Ja sé de qui són les competencies en aquestes matèries, i el que dic és que la pressió dels alcaldes en el moment del desplegament com a tàctica electoralista, amb la complaença de la responsable d'Interior ens han portat a on som ara. I que justament ara, són els alcaldes els primers en queixar-se per alló de la inseguretat ciutadana. I és que tornen les eleccions municipals. I entre les seves noves exigencies, hi ha el poder de coordinar-los.
ResponEliminaNo pretenc alliçonar-lo a vostè, ni tampoc a cap alcalde (ja sigui de partit simpàtic o antipàtic).
ResponEliminaPretenc alliçonar als que provoquen aldarulls a la porta del consistori (de Salt, per exemple). I sobretot, alliçonar els opinaires analfabets i analfabetitzadors, que pretenen fer-nos combregar amb rodes de molí.
Entesos, doncs.
ResponElimina