dilluns, 12 d’abril del 2010

La nova ase dels cops: el catolicisme


Trobo que avui en dia, carregar-se sistemàticament l'esglèsia catòlica és el nou esport de moda.

Tranquils, que no miro pas Intereconomia, ni llegeixo o escolto els mitjans afins a la dreta més rància i reaccionàriament catòlica. Ni tan sols com a exercici massoquista, inexplicablement molt en boga per aquestes contrades. Qui no ha sentit comentar les burrades matineres del Losanto, les arengues antizapatero dels tertulians de "el gato al agua" o les diatribes madridistes dels Roncero i la colla de subnormals del "Punto Pelota"? A mi no em motiva agafar una bona emprenyada per sentir imbècils carregar-se Catalunya i la majoria de les coses en les que crec. Gens ni mica.

No tinc cap tipus de simpatia per la jerarquia católica i les meves conviccions religioses són molt més respectuoses que les de la majoria de gent que s'indignen a la mínima crítica al Papa o que llencen un atac furibund contra tothom que pensi diferent a les doctrines vaticanes (o de qui sigui que les manipuli en el seu benefici des dels seus despatxos). Tantmateix, el cristianisme és la única religió que té la figura del creient no practicant... que professo amb més o menys intensitat.

Però vaig al tema. Posaré un exemple ben esclaridor. Miraba el programa "El Intermedio" de la Sexta la setmana passada quan tant es comentaven els casos de pederastia en l'esglèsia i les reaccions variopintes, la majoria d'elles censurables dels seus representants. En un moment determinat del repàs a tots aquests fets i declaracions, la presentadora Beatriz Montañez comentava la inicitiava de l'esglèsia alemanya de posar una linia telefònica de denúncia i suport a les víctimes d'abusos a mans de capellans. El gag que van fer a continuació és molt bó... però van posar la cirereta amb el següent diàleg:

- Y la linea de la conferencia episcopal española tambien está colapsada?
- Bueno Wyoming en España no se sabe por qué pero aun no se han detectado tantos casos...

Oi que l'està mirant el paquet?

Increïble. No seré jo qui defensi els pederastes ni qui pensi que aqui no hi ha casos dins l'esglèsia, (i dins el professorat, o en tot sector on hi hagi tracte amb menors) però la insinuació que llença la frase és un atac despiatat. La periodista té quantificats els casos que hi ha, o algun tipus d'aproximació estadística? En aquest estudi que no té perquè ni ho sap ni l'importa saber-ho, ha vist quants casos es donen en altres professions? Avui mateix es parlava d'una escola d'arts marcials amb una xarxa força extensa d'abusos sexuals a menors, per posar un exemple.

I ja m'avanço a dir que evidentment el que l'esglèsia no pot fer és tractar de silenciar els casos i fer desapèreixer els abusadors, sino posar-los immediatament en mans de la justícia.

Ara mateix me'n vaig  a resar un "Ave Maria"
Ave Maria, cuando serás mia... no, em sembla que no era així.

PD: Ara mateix me l'estic mirant i estan fent acudits sobre l'esglèsia, un darrera l'altre. La majoria em fan gràcia, d'altres no, però no m'escandalitzen. Però em toca la pera que la politització dels mitjans de comunicació que també afecta l'esquerra sigui injusta i practiqui l'acarnissament.

13 comentaris:

  1. Un matís important: una cosa és el cristianisme (o cristianismes, en plural) i una altra és el catolicisme.

    ResponElimina
  2. déu m'en quark de venir de fora a corregir-lo, però el cert és que el wyoming sempre ha estat un anticlerical. Tanmtaeix, ara que fa un programa a l'estil bill maher té més via lliure que mai per fotre's amb l'esglèsia. El que està clar és que tant els que van de provocadors com de periodistes amb ètica a costa del catolicisme no estan ficant el dit a la nafra sinó jugant sobre segur.

    ResponElimina
  3. El Intermedio pot ser de tot menys un programa informatiu. Per tant, no cal que els que el presenten s'informin de res. Això deuen pensar.

    ResponElimina
  4. A mi el wyoming sempre m'ha caigut bastant malament, i això de fotre's amb l'església és un altre recurs fàcil pels humoristes, com la guerra de sexes o els videos del youtube.

    ResponElimina
  5. No crec que ningú es prengui "El Intermedio" en serio. És un programa d'humor que toca la moral a determinats sectors fatxes i demés. A mi la canya que s'està foten a l'esglèsia ja m'està bé. Al meu avi me n'ha explicat moltes de coses de capellans viscudes en primera persona...esclar que ara paguen justos per pecadors. Però que hi farem. Que hi hagués hagut més control quan tocava!

    ResponElimina
  6. Cal recordar que l'Església Catòlica segueix tenint molt de poder: escoles, universitats, patrimoni immobiliari, mitjans de comunicació... Donar-li canya a l'Església Catòlica és jugar-se-la amb una gran multinacional. En decadència, sí, però multinacional encara.

    ResponElimina
  7. La crítica no va contra l'Intermedio, era només un exemple. L'acarnissament sobretot ve de programes informatius i tertúlies. El cas del Wyoming l'he posat per la tendenciosa frase en si. Els gags que van fer sobre el tema havien estat prou bons i en canvi alló em va semblar injust.

    ResponElimina
  8. fàcil? amb el poder i privilegis que encara tenen aquests desgraciats de l'església catòlica?

    Només pel fet de ser els propietaris de la COPE, de beneïr el règim feixista de Franco, de dir, encara avui, que la unitat d'espanya és sagrada, de fer manifestacions dient al agent com ha de follar, a les dones què han de fer amb el seu cos (deu ser que volen més carn tendra per als seus exercicis espirituals), ja tot l'escarni i vilipendi públci possibles

    i encara els passa poc

    Per sort estan en clara decadència, però podrien acabar d'extingir-se més rapidet i sense tocar tant els collons

    ResponElimina
  9. i em refereixo a l'eslgésia, totes aquestes coses les han fet i dit els dirigents de l'església en exercici de seu càrrec, no són 'casos aïllats' (en el cas dels pederastes són motls casos aïllats, però l'encobriment és cosa de tota la jerarquia.

    que al gent cregui en déu, buda, o els follets fucsies me la rebufa, si no em molesetn a mi, lògicament

    ResponElimina
  10. A vore, sóc el primer que respecto les creencies de tothom, pero si ho fes un profesor, el companys ho denunciarien i aniria a la presó, a l'esglesia tothom calla, que per cert es un delicte,tothom ho amaga i subornen i amenacen a les families que volen denunciar.
    A l'esglesia fins i tot el papa hauria d'anar a la presó per encobridor.
    Pero, a aquest pais encara hem d'apendre molt a respectar qui no opina com tu.

    ResponElimina
  11. Estic d'acord amb vostè, mossènyer, en que cal reivindicar el dret a ser cristià sense por a passar vergonya ni ocultar-se pel que faci la jerarquia eclesiàstica, i que consti que jo no ho sóc. Però per més que li sembli fàcil i gratuït, val a dir que la mateixa Església ha posat en safata a la gent l'opció d'acarnissar-s'hi. No dic que no en facin un gra massa, però el Papat des del seus inicis ha procurat controlar les consciències i imposar les seves directrius en matèria política. Sóc del parer que si l'Església catòlica en general fes ús de l'autocrítica i es proposès una nova reforma des de dins, com la gregoriana que va intentar suprimir en els seus moments els costums considerats indignes del clergat (dur espasa i participar en batalla; tenir concubines; accedir a un càrrec per amiguisme o per compra...), l'acarnissament quedaria automàticament desautoritzat. I fins que no sigui així, més val que ens hi acostumem, doncs s'ho està guanyant a pols.

    ResponElimina

Vinga, ja pots buidar el pap.